Byť prvý znamená príležitosť, ale aj veľa práce

Byť prvý znamená príležitosť, ale aj veľa práce

Franšíza konceptu TAB Board ponúka príležitosť k vlastnému podnikaniu aj profesionálnym koučom, ktorí chcú svoje doterajšie fungovanie spojiť so silným partnerom. Vďaka takejto spolupráci môžu svoje skúsenosti odovzdávať širšiemu okruhu klientov.

Práve z radov profesionálnych koučov prišiel do TAB Board Igor Axamít, ktorý sa tak stal prvým franšízistom konceptu na Slovensku. „Ako kouč a podnikateľ som hľadal funkčný a overený systém pre rozvoj podnikateľov,“ vysvetľuje Igor svoju motiváciu stať sa súčasťou tímu TAB Board.

Fakt, že sa môže stať franšízantom regionálnym riaditeľom, pre neho bol veľmi zaujímavý. Vo franšízingu totiž vidí možnosť využívať vo svojom podnikaní prepracovaný systém a stať sa súčasťou určitej komunity. Navyše vďaka slobode, ktorú mu samostatné podnikanie poskytuje, zostáva pánom svojho času a biznisu. Hoci Igor Axamít podniká už od roku 2000 ako certifikovaný kouč, aj pre neho bol vstup do franšízového systému TAB Board v znamení osvojenia si nových zručností. „Najväčšou výzvou bola práca s ľuďmi, hľadanie riešenia, financovanie technológií a tiež plánovanie cash-flow,“ prezrádza Igor s tým, že vzhľadom na to, že sa jedná o prácu s ľuďmi, nie je núdza o najrôznejšie prekvapenia.

Ale aj s nimi si vďaka svojmu pracovnému nasadeniu a vedeniu TAB Boardov dokáže poradiť. Práve podpora zo strany poskytovateľa franšízovej licencie, pražskej centrály TAB Board, hrala veľkú úlohu pri rozbiehaní prvých „boardov“ na Slovensku. Dôležité bolo najmä kompletné zaškolenie, ktorého sa Igorovi dostalo. Na nedostatok podpory zo strany TAB Board si však Igor nemôže sťažovať ani teraz, kedy pod hlavičkou tejto siete už nejaký čas podniká. „Rovnaký model, ktorý využívame pre našich členov, používame aj my. Akýkoľvek problém, ktorý nastane, zdieľame a riešime spoločne. Neustále sa vzdelávame a zvyšujeme svoje kompetencie, „vysvetľuje Igor Axamít s tým, že podpora zo strany vedenia je potrebná najmä preto, aby ako podnikateľ nepřešlapoval na mieste, ale pohol sa ďalej. Aj preto mu „dozor“ zo strany centrály TAB Board nerobí žiadny problém.

Igor Axamít je na Slovensku prvým franšízantom siete TAB Board. „Sme tak trochu ako pionieri v segmente poradenstva pre malých a stredných podnikateľov. To prináša na jednej strane veľké príležitosti, na strane druhej je potom potrebné veľké úsilie, „hovorí Igor, ktorý v Bratislave otvára tretí“ board „a teší ho, že povedomie o značke TAB Board rastie.

Firmy, ktorým v rámci svojich „boardov“ pomáha v ich rozvoji, pôsobia v rôznych oblastiach. Nájdu sa medzi nimi ako výrobné firmy, tak aj tie, ktoré svojim klientom poskytujú najrôznejšie služby. Dá sa však povedať, že majú jedno spoločné. Najčastejšie riešia vzťahy so zamestnancami a ich motiváciu.

„Medzi témy, s ktorými im pomáhame, tak patrí hlavne vedenie ľudí, udržanie si kľúčových zamestnancov a s tým spojený úspech celej firmy,“ prezrádza Igor Axamít s tým, že svoju budúcnosť v TAB Board vidí jasne. Jeho cieľom je totiž v blízkej dobe otvoriť ďalší „board“, zväčšiť členskú základňu a rozšíriť ju aj o mladších podnikateľov.