Ako vybrať správny podnikateľský board?

Ako vybrať správny podnikateľský board?

Z našich dlhoročných skúseností vieme, že majitelia a lídri firiem sa často na vrchole cítia osamelí. To je jeden z kľúčových dôvodov, prečo sa toľko podnikateľov stáva členmi podnikateľských boardov, ktorých hlavným cieľom je vytvoriť nekonkurenčné prostredie pre majiteľov a šéfov firiem, kde si budú môcť vymieňať nápady, riešiť výzvy, zdieľať skúsenosti a vzájomne si poskytovať podporu. Ako si však v širokej ponuke vybrať ten správny board, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám?

V boardoch schádzajú majitelia či CEO vzájomne si nekonkurujúcich spoločností, ktorí čelia podobným výzvam. Vzájomne si poskytujú objektívnu spätnú väzbu na návrhy riešení ich podnikateľských problémov a zdieľajú spolu osvedčené rady a tipy, ktoré im ich zamestnanci a zákazníci jednoducho dať nemôžu. Často tak od členov TAB boardov počúvame, že im ich členstvo pomáha zostať zodpovední za dosahovanie svojich cieľov.

Nie všetky poradné boardy a rôzne ďalšie podnikateľské skupiny sú však rovnaké. Preto je potrebné si hneď na začiatku ujasniť, čo hľadáte, aký prínos by pre vás mali mať, koľko času chcete pôsobeniu v boardoch venovať a koľko ste ochotní platiť za mesačné členské poplatky. To všetko by ste mali zvážiť pred tým, než investujete svoj čas, peniaze a energiu do skúšania a hľadania toho, čo je pre vás to pravé.

Spätná väzba ako kľúč k úspechu

Koncept TAB (The Alternative Board) sa zameriava na vlastníkov a management malých a stredných firiem. Každý board sa skladá zo 6 až 10 majiteľov alebo manažérov firiem a je vedený facilitátorom s aspoň 10ročnou skúseností s riadením firmy. Facilitátor je vlastníkom franšízy konceptu TAB v určitom regióne. Ako takí sú aj majiteľmi firmy a tým ponúkajú osobnejšu úroveň porozumenia. Svojim členom môžu poskytnúť prístup ku skúsenostiam stoviek ďalších franšízantov z celého sveta a ich členov.

TAB sa primárne zameriava na podnikanie. Boardy sa schádzajú každý mesiac a každý člen predstavuje svoje výzvy a príležitosti, získava cenné informácie a tiež objektívnu spätnú väzbu, ktorá je často na nezaplatenie. Zasadnutia boardu sa zvyčajne konajú v pracovný deň po dobu 4 hodín. Členovia TAB tiež v rámci svojho členstva získavajú mesačne 1 hodinu individuálneho koučingu so svojím TAB facilitátorom. Počas nej sa môžu dôkladne venovať krokom a zmenám, ktoré podnikateľ na základe spätných väzieb od kolegov z boardu realizoval.

Členstvo v TAB Board nie je len o zasadnutí boardov a koučingu. Členstvo v TAB sa opiera o 4 piliere. Popri zasadnutí boardu, osobného koučingu má TAB online nástroje pre strategické riadenie firmy a umožňuje svojim členom prístup k celosvetovej komunite členov TAB.

 

Nejde o kontakty, ale o prácu na firme

Organizácií a firiem organizujúcich stretnutia a stretávania podnikateľov u nás funguje celá rada. Od seba sa líšia najmä zameraním a službami, ktoré svojim členom ponúkajú. Práve preto je od samého začiatku treba vedieť, čo od podnikateľských skupín či boardov očakávate – či vám vyhovuje získavania osvedčených rád v bezpečnom prostredí rovnako nastavených podnikateľov, alebo sú vám bližšie veľká stretnutí, počas ktorých získate veľké množstvo kontaktov, ktoré možno v budúcnosti využijete.

„Členstvo v TAB nie je o networkingu ani o uzatváraní biznisu medzi našimi členmi. Naším cieľom je podporiť a nasmerovať majiteľov spoločností v práci na ich firme, nie vo firme. Vieme, že im totiž veľmi často chýba priestor, ktorý by mohli venovať strategickému rozvoju a riadenie ich podnikania. Sú proste utopení v operatíve, ktorá odvádza pozornosť od dôležitých vecí, ktoré ovplyvňujú budúcnosť ich biznisu. A práve tento priestor v spoločnosti ďalších členov ich TAB boardu nachádza,“ hovorí otvorene Petr Škabrada, spolumajiteľ franšízovej licencie konceptu TAB pre ČR a SR.

Premýšľate, či by členstvo v nejakom boarde bolo aj pre Vás? Čo všetko vďaka nemu získate? Kam Vás posunie?