Pracovníci na voľnej nohe prinášajú malým podnikom množstvo výhod

Pracovníci na voľnej nohe prinášajú malým podnikom množstvo výhod

Už ste niekedy prijali zamestnanca, ktorý po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch dal výpoveď? Je to pomerne častá a frustrujúca skúsenosť pre majiteľov firiem a v poslednom čase sa to len zhoršuje. Čo ak by teda existovalo alternatívne riešenie, ktoré by si vyžadovalo menej času, peňazí a zdrojov ako zamestnanie zamestnanca na plný alebo čiastočný úväzok?

Počas pandémie COVID-19 sme mnohým spoločnostiam odporučili, aby zvážili možnosť zamestnať nezávislých externistov alebo pracovníkov na voľnej nohe, ktorí by splnili niektoré ich dočasné alebo dokonca trvalé potreby. Toto riešenie poskytuje nákladovo efektívny a flexibilný prístup k zamestnávaniu zamestnancov, ktorý môže byť obojstranne výhodný.

Prečo si najímať pracovníkov na voľnej nohe?

Majú odborné znalosti a vedomosti

Nezávislí externisti a freelanceri sú vo všeobecnosti odborníkmi vo svojom odbore. Vo väčšine prípadov to znamená, že strávite menej času ich zaškolením vo vašej firme. Aj keď ich možno budete musieť zasvätiť do svojich služieb a jedinečného postavenia na trhu, väčšina pracovníkov na voľnej nohe by mala byť schopná vykonať prácu, ktorú očakávate, v relatívne krátkom čase, ak nie okamžite.

Ak chcete zistiť, kto vo vašom tíme chýba, odporúčame vám preskúmať oblasti, v ktorých máte rezervy. To vám pomôže určiť, koho potrebujete. Ak vám napríklad chýbajú technické webové zručnosti, môžete si najať externého pracovníka, ktorý bude pravidelne aktualizovať vaše webové stránky, alebo niekoho na trojmesačný projekt na spustenie služby alebo nového produktu. Určite je dobré poveriť niekoho zodpovedného z vašej spoločnosti, aby skontroloval prácu externého pracovníka a uistil sa, že spĺňa vaše obchodné normy.

Ponúka flexibilitu

Prenájom pracovníka na voľnej nohe umožňuje flexibilitu v mnohých ohľadoch. Nezabudnite zvážiť, či ich budete potrebovať len na určité projekty, alebo budete chcieť ich služby využívať opakovane. Budú každý mesiac poskytovať rovnaký výkon, alebo budú najatí na konkrétnu činnosť? Musíte mať vo všetkom jasno, a to aj pokiaľ ide o ich odmeňovanie a druh „pracovného pomeru“. Okrem toho odporúčame, aby ste si od externých pracovníkov nechali podpísať zmluvu o mlčanlivosti. Získate tak istotu a pokoj, že informácie, ktoré im poskytnete, zostanú dôverné.

Ďalšou otázkou je, či bude externý pracovník pracovať vo vašej spoločnosti alebo „na diaľku“. Hoci sa mnohí pracovníci na voľnej nohe rozhodnú pracovať virtuálne, v závislosti od ich pracovného zaťaženia môže mať zmysel, aby čas od času navštívili vašu kanceláriu. Napríklad, ak pre vašu spoločnosť mesačne vedú účtovníctvo. Bez ohľadu na to, kde sa rozhodnú pracovať, je dôležité zabezpečiť, aby mali k dispozícii všetky nástroje a zdroje potrebné na plnenie svojich povinností.

Nákladovo efektívne

Najímanie pracovníkov na voľnej nohe vám tiež umožní ušetriť peniaze. Je to preto, že sa na nich nevzťahujú rovnaké benefity, dovolenky a zvyšovanie platov ako na vašich stálych zamestnancov. Predtým, ako sa rozhodnete v budúcnosti zamestnávať len pracovníkov na voľnej nohe, nezabudnite, že niektoré pozície si vyžadujú zamestnancov na plný úväzok. Toto riešenie by teda nemalo slúžiť len ako spôsob, ako ušetriť peniaze a vyhnúť sa zamestnávaniu zamestnancov. Rovnako majte na pamäti, že po skončení zmluvy sa môže pracovník na voľnej nohe rozhodnúť zvýšiť svoje sadzby.

Prenájom pracovníka na voľnej nohe alebo slobodného povolania môže byť skvelým spôsobom, ako rýchlo získať talent, ktorý potrebujete. Zároveň vám to môže ušetriť peniaze a priniesť flexibilitu vašim zamestnancom. Mnohé spoločnosti to už vyskúšali. S členstvom v TAB sa môžete inšpirovať niektorými z nich. A nielen to – kombinácia osobného koučingu s pravidelnými stretnutiami podnikovej rady vám pomôže získať dôležité poznatky a využiť rôzne skúsenosti ostatných členov vašej rady.