Kybernetická bezpečnosť pre SMB firmu

Kybernetická bezpečnosť pre SMB firmu

Digitálny svet je nebezpečný – a značný počet menších firiem je nedostatočne chránený, nepripravený a väčšinou sa neobáva, že by ich mohol zasiahnuť kybernetický útok. Podľa nedávneho článku časopisu Forbes sa 57 % majiteľov SMB firiem podnikov domnieva, že sa ich firmy nestanú obeťou kybernetického útoku. V skutočnosti sú však malé spoločnosti hlavným cieľom hackerov a majú na svedomí najmenej 43 % všetkých prípadov narušenia bezpečnosti dát. Hlavný dôvod je zrejmý. Mnoho majiteľov SMB firiem má falošný pocit bezpečia – a možno aj neistoty – pokiaľ ide o vyhliadky na kybernetické hrozby, preto im chýba povedomie o bezpečnosti, stratégie a potrebný rozpočet, ktoré by inak mohli pomôcť ochrániť ich dáta a systémy.

Nedostatočné zabezpečenie však neohrozuje iba vašu firmu, ale môže predstavovať aj obrovské bezpečnostné riziko pre vašich zákazníkov, akonáhle sú ich informácie o kreditných kartách, e-mailové adresy a ďalšie dôležité údaje odhalené a odcudzené zlými hráčmi. Vaše slabé miesta môžu tiež slúžiť ako vstupné body, ktoré kyberzločinci využijú na napadnutie väčších spoločností, s ktorými obchodujete, ako sú dodávatelia, poisťovne a finančné inštitúcie.

Preto je dôležité mať na pamäti, že kybernetická bezpečnosť vašej firmy je dôležitá, ale zároveň pomáha chrániť ľudí a organizácie, s ktorými obchodujete.

Koľko vás môže stať kybernetický útok?

Nedávny článok na webe StrongDM.com priniesol prekvapivé štatistiky týkajúce sa nákladov na úniky dát, hackerské útoky a ransomware:

  • 95 % kybernetických bezpečnostných incidentov v malých a stredných podnikoch stojí 826 až 653 587 USD.
  • Len v roku 2020 došlo k viac ako 700 000 útokom na malé podniky, ktoré spôsobili škody v celkovej výške 2,8 miliardy dolárov.
  • 55 % ľudí v USA by s menšou pravdepodobnosťou pokračovalo v obchodovaní so spoločnosťami, ktoré boli napadnuté.

Kybernetické incidenty môžu mať zásadný vplyv na schopnosť malých a stredných firiem prežiť. Spoločnosť StrongDM uviedla, že 40 % malých firiem tvrdí, že v dôsledku útoku prišlo o kľúčové dáta, a že 75 % SMB firiem by nemohlo pokračovať v prevádzke, pokiaľ by boli zasiahnuté ransomwarom.

Ako chrániť firmu pred kyberzločincami?

Majitelia malých firiem si stále viac uvedomujú príval kybernetických aktivít, ktoré ohrozujú ich spoločnosti. Stále však môže byť náročné zistiť, čo je potrebné na zaistenie silného bezpečnostného postoja.

Hoci firmy môžu mať jedinečnú dynamiku a úroveň hrozieb, existujú niektoré univerzálne osvedčené postupy a riešenia kybernetickej bezpečnosti, ktoré sú nevyhnutné pre každú firmu.

1. Vyškolte svoj tím. Poučení zamestnanci sú vašou prvou líniou kybernetickej obrany. Naučte všetkých členov svojho tímu rozpoznať príznaky phishingového e-mailu, ako sú podozrivé adresy odosielateľa, nevyžiadané prílohy, pravopisné a gramatické chyby a možno predovšetkým implicitná naliehavosť, ktorá ich nabáda k okamžitému jednaniu. To všetko sú bežné znaky phishingových podvodov. Vytvorte kultúru kybernetického povedomia. K dispozícii je celý rad školiacich programov zameraných na zvyšovanie povedomia o bezpečnosti.

2. Zaveďte silnou správy hesiel. Prihlasovacie údaje sú pre hackerov zlatom. Vytvorte účinné protokoly hesiel, ktoré vyžadujú zložitosť a zmiešané znaky. Nedovoľte zamestnancom používať heslá, ktoré majú na iných účtoch. Zvážte viacfaktorovú autentizáciu (MFA), ktorá vyžaduje, aby používatelia overili svoju totožnosť pomocou jednorazového kódu alebo sekundárneho spôsobu prihlásenia. Opäť existuje rad možností MFA.

3. Uistite sa, že aktualizujete. Udržiavanie softvéru a systémov v aktualizovanom stave zaisťuje opravu známych bezpečnostných chýb a zraniteľností a inštaláciu nových vylepšení. Nikdy nenechávajte aktualizácie zaháľať.

4. Udržujte konzistentné a bezpečné zálohovanie. Pravidelné zálohovanie vašich systémov je nevyhnutnou záchrannou sieťou, ktorá vás zachráni v prípade narušenia dát alebo zlyhania hardvéru. Bezpečné zálohovanie podporuje kontinuitu podnikania a znižuje finančné dopady kybernetickej udalosti. Nezabudnite, že pri scenári ransomvéru aj tie organizácie, ktoré zaplatia, získajú späť len asi 65 % svojich dát. Mať bezpečné zálohovanie je teda skutočne záchranným lanom.

5. Nainštalujte si silný antivírusový software. Antivírusový software dôsledne pracuje na pozadí vašich systémov a vyhľadáva malware, vírusy a známky podozrivého správania. Ak antivírusový software identifikuje hrozbu, obsahuje alebo dokonca odstráni infikované súbory, aby hrozbu eliminoval a zabránil jej šíreniu na ďalšie zariadenia v sieti.

Tieto prístupy sú samozrejme len špičkou ľadovca kybernetickej bezpečnosti. Vyspelejšie organizácie môžu vykonávať pokročilé hodnotenie rizík, každoročné penetračné testy a pravidelné skenovanie zraniteľností. Existujú tiež skutočne pozoruhodné riešenia pre monitorovanie zabezpečenia, ktoré sú prekvapivo cenovo dostupné. Tým malým firmám, ktoré si nemôžu dovoliť luxus oddelenia IT, by mohla pomôcť firma zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou, ktorá by im pomohla vytvoriť a realizovať stratégiu, ktorá je pre nich vhodná.