Ako ovládnuť networking: Praktický sprievodca pre každého podnikateľa

Ako ovládnuť networking: Praktický sprievodca pre každého podnikateľa

Rozširovanie profesionálnej siete je dôležité nielen pre uchádzačov o zamestnanie, ale aj pre riaditeľov a majiteľov firiem, ktorí chcú rozvíjať svoje spoločnosti. Je však rozdiel medzi obyčajným networkingom a strategickým networkingom – ten druhý vám umožní objaviť nové obchodné modely, technologické inovácie a marketingové stratégie, ktoré môžete následne implementovať do svojho podnikania.

Medzi hlavné výhody strategického networkingu patria:

– Možnosť rastu a spolupráce

– Vytváranie nových predajných príležitostí

– Nové poznatky o vašom vlastnom odvetví

Strategická spolupráca s inými vedúcimi predstaviteľmi firiem umožňuje výkonným riaditeľom udržať si prehľad o novinkách, predvídať zmeny na trhu a získať konkurenčnú výhodu vo svojom odvetví.

Tu sú tipy, ako strategické pristupovať k navazovaniu kontaktov:

Majte jasný cieľ.

Chcete získať nových zákazníkov? Chcete sa dozvedieť viac o trendoch a príležitostiach vo vašom odbore? Nebo len rozšíriť okruh kontaktov, na ktoré sa môžete v budúcnosti obrátiť? Či už je váš cieľ akýkoľvek, prispôsobte svoje úsilie tak, aby zodpovedalo vašim osobným a profesionálnym cieľom.

Zdokonalte svoje mäkké zručnosti.

Vytváranie sietí sa často uberá kvôli nedostatočnému zapojeniu účastníkov. Udržovať dobrú sieť môžete iba vtedy, keď ste prístupní a máte dobré vzťahy s ostatnými. Na networkingových akciách sa zoznámte s podnikateľskými projektmi a ostatnými a poskytujte konstruktivní spätnú väzbu. Buďte otvorení kritice miesto toho, aby ste sa vyhýbali ľuďom, ktorí s vami nesúhlasia. Obchodní ľudia, ktorí vynikajú v empatii a aktívne naslouchají, sú často nejúspešnejší.

Vyzkúšajte verejné vystupovanie.

Jako riaditeľ alebo majiteľ firmy ste odborníkom vo svojom odbore a mnoho ľudí by malo z toho prospech, keby vás počulo na oborovej akcii nebo veletrhu. Prihlaste sa a prehovorte k publiku složenému z kolegov. Nielenže to pomôže naviazať nové kontakty, ale tiež sa zvýši o vašu značku a povedie k ďalším prednáškovým aktivitám v budúcnosti. S každým ďalším verejným vystúpením sa vaše rečnické zručnosti zlepší a budete mať väčší vplyv na svojho poslucháča.

Oslovte vplyvné osoby na sociálnych sieťach.

Sociální média jsou dnes neodmyslitelnou součástí obchodních operací a marketingu. Identifikujte kľúčové osobnosti vo vašom obore prostredníctvom LinkedIn a ďalších oborových sociálnych médií. Sledujte ich príspevky, zapojte sa do ich obsahu a sledujte svoje vlastné postrehy. Networking nie je len o stretávaní sa s najvyšším počtom ľudí, ale o budovaní smysluplných vzťahov so správnymi ľuďmi.

Vždy nadviažte kontakt.

Strategický networking vám nepomôže, ak nebudete navazovať kontakty, ktoré získate na oborových akciách alebo prostredníctvom sociálnych médií. Po stretnutí s ľuďmi, ktoré považujete za cenné pre svoju sieť, zavolajte alebo napíšte a navrhnite neformálne stretnutia. to je k ich sociálním sítím a čas od času pridať komentář nebo přátelskou myšlenku. Pomôžete rozšíriť svoju sieť a týmto spôsobom pravdepodobne získate nové kontakty.

Vytváranie strategických sietí vyžaduje čas a úsilie, ale potenciálne zisky vo význame rozšírenia vášho vplyvu a učenia sa od ostatných môžu výrazne zlepšiť vaše postavenie v komunite.

Keď sa stanete členom TAB, získate okrem členstva v alternatívnom Boarde i okamžité spojenie s ďalšími pracovníkmi vedúcimi nielen vo vašej komunite, ale aj vo svete, kde je TAB etablovaný. Môžete tak čerpať kontakty i skúsenosti z globálnej siete generálnych riaditeľov a majiteľov firiem.

Ak máte záujem o viac informácií, kontaktujte nás, radi vám pomôžeme. info@tabcz.cz