Podnikatelia, je čas dať hlavy dokopy

Podnikatelia, je čas dať hlavy dokopy

Ako majiteľ malej firmy ste na svojej ceste k úspechu pravdepodobne zažili okrem radu úspechov i mnoho neúspechov. Jeden taký, a to sme si v TAB Board istí, ste iste v priebehu tvorby strategických plánov na rok 2020 nečakali. A to ten, že budeme čeliť globálnej pandémii. Dnes už nie je pochýb o tom, že aj na tie najodolnejšie podniky bude mať súčasná situácia obrovské ekonomické dopady.

Vzhľadom k tomu, že celý rad firiem sa snaží nájsť iné možnosti, ako dočasne zastaviť svoju prevádzku a prepustiť svojich zamestnancov, nie je teraz čas na to, aby sa museli v tejto dobe sami tápať nad riešením ich momentálneho stavu. Práve v tejto dobe je nevyhnutné, aby sa podnikatelia spojili, zišli (aj keď najmä vo virtuálnom priestore) a spoločne si navzájom pomohli prežiť. Spoločne môžu totiž prísť na spôsoby, ako čo najefektívnejšie zabezpečiť ich ďalšie fungovanie, vymyslieť plán na ďalší rozvoj, aby sa, až to okolnosti dovolia, opäť naštartovali rast, ktorý je dnes aj napriek všetkým snahám nás všetkých utlmený.

V TAB Board vidíme 3 hlavné dôvody, prečo sa práve v tejto chvíli spojiť so svojimi kolegami z radov podnikateľov:

Stratégia

Bez ohľadu na to, v akom priemyselnom odvetví pôsobíte, existuje veľa vecí, ktoré sa možno naučiť z toho, čo robia ostatní a čo museli urobiť v minulosti, aby prežili v ťažkých ekonomických časoch. Spojením s ďalšími vlastníkmi firiem môžete porovnať svoj plán budúceho fungovania vašej firmy a nájsť prípadné vylepšenia alebo zmeny, ktoré by ste mali spraviť. Zvážte otázky, ktoré načrtla napríklad Kanadská obchodná komora:

• Aký je proces rozhodovania v čase krízy?
• Čo patrí medzi najdôležitejšie služby, pozície a zručnosti potrebné pre udržanie chodu vašej firmy?
• Aký je váš plán na zotavenie vášho podnikania?

Vďaka starostlivo spracovanému plánu kontinuity vášho podnikania zmiernite maximálny počet rizík. V spoločnosti ďalších skúsených podnikateľov môžete tiež prediskutovať ďalšie problémy, ktorým čelí vaša firma, bez ohľadu na to, či sa týkajú COVID-19 alebo nie, a zistiť, ako ostatní prekonali podobné situácie.

Podpora

Okrem poskytovania strategickej podpory je tiež dôležité mať na pamäti, že hoci máme firmu, ktorá sa drží nad vodou, sme stále „len“ ľudia. Nedávna správa Kanadskej asociácie duševného zdravia zistila, že 62% majiteľov podnikov cíti depresiu raz týždenne. Oslovte svojich blízkych, kolegov, zamestnancov a obchodných partnerov a uistite sa, že sa v tejto chvíli tiež starajú o svoje duševné zdravie.

Nie je jednoduché robiť tvrdé obchodné rozhodnutia, ako je uzavretie prevádzky alebo prepúšťanie zamestnancov. Ako kľúčoví tvorcovia týchto rozhodnutí môžete čerpať podporu v rámci boardu od ľudí, ktorí čelia podobným problémom.

Zdieľanie

Komplikácie a narušenie bežného chodu firmy sú nepochybne spôsobené situáciou okolo pandémie. Možno vám chýbajú zásoby, ľudia, alebo sa vám nedarí riadne fungovať kvôli problémom u odberateľov, dodávateľov či trebárs úradov. Ak však máte prístup k nejakým zdrojom, z ktorých môže mať prospech celá spoločnosť, alebo aspoň jej časť, rozhodnite sa ich zdieľať. Teraz nie je čas byť chamtivý.

Ako vidíte, môžeme v tejto dobe neistoty urobiť veľa pre vzájomnú podporu. Ako majitelia podnikov hráme kľúčovú úlohu pri podpore ekonomiky a je na nás, aby sme sa spojili a spolupracovali. Pokiaľ máte záujem zdieľať a získavať rady od ďalších kolegov z boardu a profesionálneho biznis kouča, ešte dnes sa na nás obráťte a staňte sa členom TAB Board. S TAB Board totiž nie ste na podnikanie sami.