Firemná kultúra v postpandemickom svete

Firemná kultúra v postpandemickom svete

Keď počujete výraz „firemná kultúra“, čo sa vám vybaví? Pred pandémiou mohlo mnoho zamestnávateľov a zamestnancov považovať za svoju firemnú kultúru veci, ako sú firemné stretnutia alebo zamestnanecké zľavy. Aj keď tieto prvky určite môžu hrať rolu v jej podpore, idú iba po povrchu. Firemná kultúra je niečo, čo by obzvlášť dnes mala riešiť každá firma.

Vzhľadom na to, že obmedzenia súvisiacich s COVID-19 vo väčšine krajín končí, mnoho zamestnancov sa vracia späť do kancelárie. Veľa firiem aj napriek tomu avizuje, že zostanú plne virtuálne aj po skončení pandémie. Čo pre takéto spoločnosti pojem firemná kultúra znamená?

Jednoducho povedané, firemná kultúra je dôležitá. Je neoddeliteľnou súčasťou zvyšovania angažovanosti a produktivity zamestnancov a udržiavania zdravého tímového prostredia. Nehľadiac na jej prínos pri získavaní nových zamestnancov. Ako ju efektívne nastaviť a ďalej budovať?

Dajte svojim zamestnancom to, čo (skutočne) chcú

Spoločenské stretnutia a neformálna atmosféra na pracovisku sú skvelé. Nedávne štúdie ale zistili, že väčšina dnešných zamestnancov hľadá niečo oveľa iné. Chcú flexibilné možnosti, vrátane toho, kedy pracujú a ako sa meria ich produktivita.

Aj keď by vaše obchodné potreby mali byť vždy prioritou, odporúčame prehodnotiť vaše pracovné modely, najmä pokiaľ je možné ponúknuť flexibilitu. Keď pristúpite k svojim HR a náborovým postupom trochu inak, zistíte, že je pravdepodobné, že bude možné uspokojiť potreby vašich zamestnancov bez toho, aby ste obetovali potreby vašej firmy.

Preverte zavedené procesy

Spoločnosti sa často spoliehajú na vyhlásenia o poslaní a víziách, ktorými riadia svoje obchodné rozhodnutia a rast. Tie bývajú zamerané na zákazníka, a aj keď by ste sa mali zamerať na vytváranie optimálnych skúseností pre zákazníkov, mali by ste s rovnakou mierou zamerať na ich zladenie s tým, ako zaobchádzate so svojimi zamestnancami. Môže to byť tiež vhodný čas na to, aby ste sa znovu pozreli na svoje základné hodnoty a poslanie či sú stále relevantné.

Pokiaľ je pre vás ako pre firmu napríklad dôležité duševné zdravie, uistite sa, že vaša kultúra neprispieva k toxickému pracovnému prostrediu. Zatiaľ čo rôzne workshopy, joga na pracovisku alebo prístup do fitness centra sú „príjemné“, dôležitejšia je kultivácia kultúry podpory pre vašich zamestnancov. Mali by vedieť, že sa na vedenie firmy môžu obrátiť s akýmkoľvek problémom.

Buďte empatickí a chápaví

Pre väčšinu z nás bolo obdobie, ktoré som zažili, možno tým najťažším v živote. Mnoho našich zamestnancov bolo pandémiou negatívne ovplyvnených, či už išlo o stratu blízkej osoby, finančné problémy alebo boj s duševným zdravím.

Ak nám táto nedávna skúsenosť niečo ukázala, potom to, že naši zamestnanci nie sú ochotní uspokojiť sa s ničím menším, než s čím si myslia, že si zaslúžia. A to, čo si zaslúži, je rešpekt, porozumenie a transparentnosť.

Veľa väčších spoločností sa spolieha na automatizované procesy, ktorými meria úroveň spokojnosti svojich zamestnancov, ale takýto nástroj má svoje limity. Namiesto toho odporúčame vytvoriť priestor, v ktorom môžu zamestnanci otvorene hovoriť, zdieľať vlastné skúsenosti. Sú to totiž informácie z prvej ruky, ktoré vám dovolia realizovať skutočnú zmenu.

Firemná kultúra nie je niečo, čo sa objaví cez noc. Trvá to čas a je výsledkom rôznych snáh, hodnôt, presvedčenia a činov. Pokiaľ potrebujete poradiť, ako vytvoriť pozitívnu firemnú kultúru pre vaše podnikanie, obráťte sa na The Alternative Board ešte dnes!

Stiahnite si 10 dôvodov, prečo sa majitelia firiem potrebujú stretávať