Prečo mať jasný plán rozvoja vedenia vašej firmy?

Prečo mať jasný plán rozvoja vedenia vašej firmy?

Premýšľali ste ako majiteľ firmy niekedy o tom, kto nahradí jedného z vašich vedúcich zamestnancov, pokiaľ by dnes rezignovali? Je to ťažká otázka a pravdou je, že nikto v skutočnosti nevie, kedy môže prísť kríza, rezignácia alebo dovolenka. To je dôvod, prečo je dôležité mať pripravený plán, keď vo vedení vašej firmy nastanú nejaké zmeny. Strata, hoci len jedného z vašich lídrov môže mať na váš biznis veľký vplyv. Preto je potrebné byť pripravený – plán vám môže pomôcť znížiť stres, obmedziť akékoľvek nepriaznivé účinky a zároveň udržať vaše podnikanie efektívne počas prechodu.

Nábor a získavanie talentov sú dva z najčastejších problémov, s ktorými sa firmy v súčasnosti stretávajú – často preto, že sa snažia nájsť niekoho, kto by obsadil voľnú rolu. Namiesto toho, aby ste sa trápili, uvažujte o využití talentu, ktorý už máte. Plán rozvoja vedenia je strategický plán, ktorý pomáha vašim zamestnancom rozvíjať kompetencie s cieľom pripraviť ich na manažérske a vedúce role. Medzi niektoré výhody patrí okrem iného zvýšenie lojality a nasadenie zamestnancov, úspora nákladov, podpora obchodnej stratégie a dosiahnutie lepších obchodných výsledkov.

Ako na to?

Zhodnoťte a identifikujte svoj talent

V závislosti od veľkosti vašej firmy sa bude veľkosť vášho talentového fondu líšiť. Pokiaľ máte malý až stredne veľký podnik, aj pre vás bude plán rozvoja vedenia užitočným nástrojom plánovania do budúcnosti. Pozrite sa na zoznam vašich zamestnancov, aby ste videli, aké zručnosti prinášajú do vašej firmy, porozprávajte sa s nimi aj a zistite, aké sú ich profesijné ciele, čo by chceli dosiahnuť. Majitelia väčších firiem môžu na týchto aktivitách spolupracovať so svojim stredným manažmentom s cieľom identifikovať zamestnancov, ktorí vykazujú potenciál stať sa lídrami.

Neprehliadnite ani zamestnancov pracujúcich na najnižších pozíciách. Niekedy môžete talent nájsť aj medzi nimi a so správnym školením a vedením môžu stať vychádzajúcimi hviezdami a čoskoro vystúpiť na vyššie pozície.

Definujte kľúčové kompetencie lídra a štýl leadershipu

Okrem zručností, ktoré vaši zamestnanci prinesú k stolu, je dôležité zvážiť aj ich vodcovské schopnosti a štýly vedenia. Pri výmene vedúceho sa môžete cítiť naklonení vybrať niekoho, kto doplní kultúru vašej organizácie. Aj keď je to dôležité, venujte veľkú pozornosť len vašim okamžitým, ale aj budúcim obchodným potrebám. To by vám malo dať jasno v tom, kto sa na danú prácu najlepšie hodí.

Navrhnite plán

Plány rozvoja vedenia vyžadujú investíciu do vašich zamestnancov. Okrem formálneho školenia a kurzov je vhodné zaviesť mentorský program a príležitosti pre „tieňovanie na pracovných pozíciách“, aby sa zmenšila priepasť medzi zamestnancami a vedením. Pamätajte na to, že najlepší lídri majú tendenciu poznať svoju firmu zvnútra aj zvonku.

Skvelým príkladom v tomto ohľade môže byť Starbucks. Ten školí svojich podnikových manažérov ako baristov, aby skutočne rozumeli baristom a skúsenostiam zákazníkov. Spoločnosť tiež výrazne investuje do rozvoja vedenia na všetkých úrovniach.

Pravdou je, že uplynulé dva roky rozvoju talentov vo firmách nepriali. Teraz je ale čas sa pozrieť zase dopredu. A inšpiráciu môžete načerpať priamo od ďalších podnikateľov na pravidelných stretnutiach podnikateľských TAB boardov.