Sila jasnej vízie v podnikaní

Sila jasnej vízie v podnikaní

Na nedávnom stretnutí s členom TAB sme sa dostali do fascinujúcej diskusie o tom, aké dôležité je mať v podnikaní jasnú víziu. Radi by sme sa podelili o niekoľko kľúčových postrehov a vysvetlili, prečo by mala byť vízia základom každého úspešného tímu alebo podniku.

Vízia spoločnosti určuje smer, ktorým sa má uberať, a definuje ciele, ktoré chce na tejto ceste dosiahnuť. Tieto ciele nemusia byť len finančné. Môžu zahŕňať aj úlohu, ktorú chce spoločnosť zohrávať pre svoje zainteresované strany – zamestnancov, zákazníkov, dodávateľov a akcionárov.

Jasná vízia vám umožní lepšie identifikovať a prilákať talenty, ktoré zdieľajú vaše hodnoty a kultúrne zameranie spoločnosti. To nielen uľahčí udržanie kľúčových ľudí, ale pomôže aj vybudovať súdržný tím lojálnych spolupracovníkov. Okrem toho vám vízia pomôže rozhodnúť, kto by v tíme nemal pokračovať; nie preto, že neprináša hodnotu, ale preto, že jeho osobné ciele nie sú v súlade s cieľmi spoločnosti, a preto by mohol vyniknúť inde.

Keď sa vízia spoločnosti prelína s osobnými cieľmi vášho tímu, vzniká silná motivácia a odhodlanie. Tím si uvedomuje, že dosiahnutie vízie spoločnosti napĺňa aj ich osobné ambície.

Ak máme jasno v tom, kam smerujeme a ako chceme vyzerať na konci cesty, je ľahšie sústrediť sa na skutočne dôležité veci. Tento proces prirodzene uľahčuje stanovenie priorít úloh, pretože presne vieme, ktoré činnosti nás približujú k našej vízii a ktoré nie.

Jasná vízia funguje ako kompas, ktorý zefektívňuje rozhodovací proces. Jasná „severná hviezda“ pomáha eliminovať neistotu pri kľúčových obchodných rozhodnutiach a krokoch.

Podnikatelia musia mať jasno nielen v tom, akou cestou sa chcú so svojou spoločnosťou uberať, ale aj v tom, kam ju chcú posunúť. Je to jeden z hlavných kľúčov k úspechu v dnešnom dynamickom svete podnikania.

Ak chcete zistiť, ako vytvoriť víziu, ktorú môžete vy a váš tím plne realizovať, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme. Navštívte nás na www.tabsk.sk.